Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ambiciozan plan

Đapić: Zaposlit ću 19.000 radnika, Jurčić: To može samo čarobnjak

anto đapić (1)
Davor Javorović/Pixsell
15.04.2013.
u 11:30

Sve bi se pokrilo iz proračuna, vjerojatno uz malo zaduživanje. Važno je samo da nam država ne smeta i ne favorizira Zagrebačku zračnu luku, objašnjava Ante Đapić.

Gotovo 19.000 novih radnih mjesta, 120 poduzeća i mali grad u gradu sa 2000 stanova i 8000 stanara. Sve bi to trebalo izniknuti u Osijeku za četiri do osam godina. Nije to scenarij nekog znanstveno-fantastičnog filma. Tako, naime, piše u ambicioznom gospodarskom programu gradonačelničkog kandidata Ante Đapića. Riječ je o trima projektima – Tech Cityju, Aviopolisu te Središnjoj logističkoj bazi, a u njih bi se uložio strani kapital. Inače, u Osijeku i okolici otprilike je 14.000 nezaposlenih.

Bajkovito, ali realno

Branimir Glavaš te najave već je nazvao podcjenjivanjem inteligencije građana.

– Znam da djeluje bajkovito, ali je realno. Vizionari pokreću zbivanja – odlučan je Đapić. Sve je to, dodaje, osmišljeno još 2005. kada je bio gradonačelnik Osijeka.

A vizija se temelji na ljudskom potencijalu, pogotovo sveučilišnom, zanemarenoj Zračnoj luci Osijek te stranim investitorima. U Tech Cityju osnovalo bi se 120 manjih poduzeća s najviše osam zaposlenih.

– Studenti bi još od prve godine fakulteta stvarali ekipu i osmišljavali tvrtku. Promicali bismo informatičke, kemijske, prehrambene i ekološke vrijednosti – pojašnjava. Ta bi investicija bila teška 150 milijuna eura.

– Nije to previše, trgovački centar Portanova stajao je 80 milijuna eura – uspoređuje Đapić.

Dovukao bi, nadalje, strance kojima bi Osijek bio domicilna zračna luka. Razvio bi se tako i Aviopolis, u kojem bi se izgradilo skladište, hladnjača, postrojenja za preradu i pakiranje te održavanje zrakoplova, hotel.

– Grad ne troši gotovo ništa nego dovodi investitore. Sve bi se pokrilo iz proračuna, uz vjerojatno minimalno zaduživanje. Osigurali bismo zemljište i infrastrukturu – ističe. Ne treba im, navodi, ni država, osim za Aviopolis jer ima 55 posto udjela.

– Važno je samo da nam ne smeta i ne favorizira zagrebačku zračnu luku – poručuje. U Središnjoj logističkoj bazi izgradili bi se, među ostalim, hladnjača i postrojenja za preradu voća i povrća.

– Veliki je interes stranih ulagača za sve projekte, i to iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Turske. Privlačenje investitora jednako je radu u diplomaciji, a kontakte imam – zaključuje Đapić.

Da ekonomija tako ne funkcionira, smatra poznati ekonomski analitičar Ljubo Jurčić.

Ulagačima bolja ponuda


– Mjesec dana prije izbora ne može se govoriti o struci. Država vodi 95 posto ekonomske politike, a lokalna je uprava samo produžena ruka – navodi Jurčić. Investitori koji donose paket-aranžman, dodaje, ne dolaze. Treba im ponuditi 60 do 70 posto rješenja njihovih problema.

– Rijetko će tko imati 30 posto interesa u, primjerice, Zračnoj luci Osijek jer za to nema drugih predispozicija – smatra.

– Samo čarobnjak i božja volja mogu otvoriti 20.000 radnih mjesta u Osijeku – zaključuje ekonomist Ljubo Jurčić.

>> Istraživanje u Osijeku: Vrkić u drugom krugu pobjeđuje Bubala

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije